FAQ - om att börja träna för att tävla

 

Q1: Hur gör jag om mitt barn vill börja träna för att tävla i konståkning?

A1: Om du/ditt barn aldrig åkt skridskor tidigare rekommenderar vi att man börjar i en nybörjargrupp i skridskoskolan för att testa på om skridskoåkning är rätt sport för dig/ditt barn. Om ni efter ~en termin känner att skridskoåkning är ’rätt’, och vill fortsätta med konståkning med målsättning att träna för att tävla finns det flera vägar att gå:

Alt 1: Man fortsätter att åka i fortsättningsgrupperna i skridskoskolan och därefter i konståkningsskolan. Man avancerar genom Leo-märkena upp till märke 8 och därefter tävlingstestet. Efter tävlingstestet man har en dialog – på individuell nivå – om övergång till tävlingsträning, antingen via din/ditt barns tränare eller via info@lundskk.se (det kan se lite olika ut beroende på ålder på åkaren och hur lång kötid det är till grupperna i klubben)

Alt 2: För yngre åkare (upp till ca 8 år) finns det nybörjar- och fortsättningsgrupper med fokus på att träna för att tävla i ’klubben’. Dessa grupper tränar ca 3 dagar i veckan, mestadels på vardagar. De flesta grupperna i ’klubben’ har också balett och off-ice på schemat. För åkare som tränar i dessa grupper flyttas man succesivt upp i mer avancerade grupper när tränarna bedömer att det är dags eller enligt fastställda krav för respektive grupp. Anmälan till dessa grupper görs via info@lundskk.se (notera att kötid kan förekomma). Notera att det i ’klubben’, oavsett ålder på åkarna, ställs krav på att du och dina föräldrar är med och hjälper till med ideellt arbete, t ex att stå i kiosken, hjälpa till vid tävlingar etc.

 

Q2: Jag är en vuxen åkare. Hur gör jag om jag vill börja träna för att tävla i konståkning?

A2: I dagsläget kan Lunds KK endast erbjuda skridskoskola på lilla isen för vuxna nybörjaråkare. För att kunna tävla i konståkning krävs tillgång till träning på en fullstor isbana, vilket vi på grund av extrem brist på istid i Lund tyvärr inte kan erbjuda. Vi har dock ett bra kontaktnät så kontakta gärna info@lundskk.se så kan ni få hjälp och tips om klubbar i regionen som har lite bättre förutsättningar än vi för just denna typ av träning.

 

Q3: Om jag inte vill tävla, men vill träna på skridskoåkning. Vilken grupp ska jag då välja?

A3: I detta fallet är skridskoskolan ett utmärkt val för dig. Vi har skridskoskolegrupper för barn i åldern 4-10 år, ungdomar 11-15 år och vuxna 16-99 år. Du hittar mer information under ”våra grupper” på hemsidan. 

 

Q4: Varför måste vår familj hjälpa till med ideellt arbete i klubben?

A4: Konståkning är en ganska dyr sport. För att hålla våra terminskostnader nere har Lunds KK inget kansli, utan vi som driver verksamheten är föräldrar som gör detta helt ideellt vid sidan av allt annat som vanliga familjer gör (sköter våra day-jobs, tar hand om våra barn/familjer, lagar middagar, hämtar/lämnar/skjutsar osv). Det finns inte ’någon annan’ som sköter allt som måste funka i klubben – det är VI som är klubben. Det är därför ett krav att alla som är med i klubben också hjälper till ideellt (efter förmåga såklart, det finns många olika typer av arbetsuppgifter så det går att hitta något som passar alla). Vill/kan du inte hjälpa till ideellt går det jättebra att åka i skridskoskolan, där finns inte samma krav.

 

Q5: Varför måste jag hjälpa till vid en tävling som mitt barn inte ens deltar i?

A5: Inför varje tävlingssäsong tar Svenska konståkningsförbundet och Skånes konståkningsförbund fram en tävlingskalender. Var de olika tävlingarna ska arrangeras är ett stort pussel och vi föreningar tilldelas därefter en eller två tävlingar per tävlingssäsong. Vilken typ av tävling brukar rotera/variera. Att få tävlingssäsongen att fungera är ett stort lagarbete som involverar alla klubbar. Även om inte just ditt barn ska delta i tävlingen som vi arrangerar i Lund just denna säsongen så behövs det många funktionärer som hjälper till för att barnen och ungdomarna som ska tävla får en bra upplevelse. Du vill ju också att ditt barn får en bra upplevelse på den/de tävlingar som hen åker på i andra klubbars regi - det fungerar precis likadant där. Sedan är det väldigt trevligt att hjälpa till vid tävlingar, det är ett bra tillfälle att träffa andra föräldrar i klubben + att man lär sig väldigt mycket.

 

Q6: Varför måste jag hjälpa till att stå i kiosken?

A6: Inkomsterna från kiosken är viktiga för föreningen och delar vi upp arbetet på alla familjerna i klubben är det inte ett stort arbete. Alternativet är att vi höjer terminsavgifterna vilket vi försöker att undvika. 

 

Q7: Varför måste jag hjälpa till i köket på startup camp?

A7: Detta gäller bara om ditt barn deltar på startup camp. Barn som idrottar behöver mycket energi! Vi ser stora fördelar om vi hjälps åt att se till att det finns mat till barnen på plats i ishallen (alternativet skulle vara att alla får ta med sig egen mat) och det finns ingen bemannad restaurang i närheten som vi kan använda. Vi tycker därför att bästa alternativet är om vi föräldrar hjälps åt. Det är också bra om det finns någon vuxen på plats i ishallen förutom tränarna om det skulle dyka upp några praktiska problem som behöver lösas. 

 

Q8: Varför ligger träningen på så tidiga tider? Jag har svårt att hinna skjutsa till träningen

A8: Vi beklagar verkligen att mycket av klubbens träning ligger på så tidiga träningstider på vardagar. Orsaken är att vi har mycket stor brist på istid i Lund. Både LKK och Giants lider stort av detta problemet och vi varje säsong "trollar vi med knäna", vänder och vrider på minuterna på is så mycket vi kan i gott samarbete med Kultur och fritidsförvaltningen i Lund. MEN med EN ishall och två stora verksamheter (Giants och Lunds KK) + allmänhetens åkning + skolorna i Lund + friluftsfrämjandet + en studentishockeyförening som ska dela på samma is-yta går ekvationen inte ihop bättre än den istid vi har i dagsläget. Inom LKK fördelar vi istiden så gott vi kan mellan grupperna utifrån två huvudprinciper: a) utifrån riktlinjer från Svenska Konståkningsförbundet för hur många istimmar åkare på olika nivåer behöver och b) utifrån principen att träningen i minsta möjliga mån ska ligga på tid då åkarna går i skolan (vilket innebär att de yngre åkarna oftast har de tidigaste träningstiderna).